Ga naar de inhoud

Info

Indicatiestelling zorg

Heeft u langdurige intensieve zorg nodig? Dan kunt u een Wlz-indicatie (wet langdurige zorg) aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Besluit het CIZ dat u recht heeft op zorg? Dan kunt u de zorg in een zorginstelling of thuis ontvangen. Zorg thuis kan alleen als dit verantwoord is en als de kosten daarvan niet hoger zijn dan de kosten van opname in een instelling. Het CIZ beoordeelt de zorgvraag en komt vervolgens met een indicatiebesluit.

Het CIZ indiceert ook voor een subsidieregeling onder de Wlz. Het gaat om de subsidieregeling ADL-assistentie. Een zorgaanbieder doet meestal de aanvraag voor deze zorg. Ook hierbij ondersteunen wij u graag.

Zorg in natura

Maakt u gebruik van Zorg In Natura (ZIN), dan kan dit te allen tijden worden omgezet in een PGB en visa versa. Voor meer informatie over het aanvragen van een zorgindicatie of PGB kunt u contact met ons opnemen wij helpen u graag.

PGB

Als u een zorgindicatie heeft dan komt u in principe in aanmerking voor een persoonsgebonden budget (PGB) waarmee u grotendeels en in sommige gevallen helemaal, de kosten van de zorgverlening kunt betalen. De hoogte van het PGB is afhankelijk van uw zorgprofiel (vroegere zorgzwaartepakket). Met het PGB kunt u zelf uw zorg inkopen en uw zorgverleners kiezen. Zo kunt u zorg van thuiszorg Alzorg inschakelen om uw zorgvraag in te vullen. Er worden afspraken gemaakt over de specifieke dienstverlening, de dagen en uren waarop uw zorgverlener voor u werkt en de vergoeding die u daarvoor betaalt.

Aanvraag PGB

Als u de bevestiging van de zorgindicatie van het CIZ hebt ontvangen, kunt u een PGB aanvragen bij het zorgkantoor in uw regio. Dit doet u door een aanvraagformulier met een budgetplan op te sturen waarbij u tevens kunt aangeven de zorg van thuiszorg Alzorg te willen ontvangen. Aan de hand van een zorgbeschrijving geeft u in het budgetplan aan hoe u uw budget gaat besteden. Het zorgkantoor nodigt u vervolgens uit voor een zogenoemd ´bewustekeuze-gesprek´. In dit gesprek bespreekt u samen of het PGB een passende oplossing voor u is.

Zorg uit de Wet langdurige zorg

Bij zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gaat het om zorg met verblijf in een instelling of thuis. U kunt ook thuis blijven wonen als u dat wilt. U kunt alleen in aanmerking komen voor zorg vanuit de Wlz als u vanwege een ziekte of aandoening blijvend bent aangewezen op 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht. Het CIZ levert zelf geen zorg, maar kijkt of u in aanmerking komt voor zorg uit de Wlz.

Eigen bijdrage

Iedereen die in Nederland woont of werkt en die is verzekerd voor zorg vanuit de Wlz betaalt hiervoor premie. Hieruit wordt de zorg betaald. Daarnaast betaalt u (bijna) altijd een eigen bijdrage voor zorg uit de Wlz. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. U betaalt de eigen bijdrage aan het CAK. Meer informatie leest u op www.hetcak.nl/wlz. Op www.hetcak.nl/rekenhulp kunt u van tevoren een inschatting maken voor uw eigen bijdrage.

Contactgegevens

Thuiszorg Alzorg

Rechterstraat 6 b

5281 BV Boxtel

06 – 22845681 / 085 – 5000130

info@thuiszorgalzorg.nl

KvK 74082302